Basilica Nekretnine

Česte greške kod prodaje nekretnine

 

PREVISOKA POČETNA CIJENA

Informirajte se o vrijednosti nekretnina koje se prodaju na vašem području. Saznajte raspon cijena i značajke tih nekretnina.

Raspitajte se kod agenata na koliko bi procijenili vašu kuću. Ako je preporuka niska nemojte se odmah uvrijediti. Ako postavite previsoku početnu cijenu, to je jednako loše kao i da postavite prenisku cijenu. Kod početne previsoke cijene Vaš oglas u marketingu će ostati nezamijećen. Kupci koji su limitirali cijenu ga neće niti vidjeti. Nikoga ne interesira što ste vi prije više godina skupo platili nekretninu.

Razmišljanje da će Vam kupci ponuditi ionako nižu ponudu je krivo, jer postoji šansa da tu ponudu nikada ni ne dobijete. Razlog je taj da su kupci koji bi bili potencijalno zainteresirani za Vašu nekretninu odbijeni visokom cijenom i ne razmatraju kupnju više ozbiljno.

Nakon nekog vremena bez interesa i ozbiljnih ponuda kupaca, spustiti ćete cijenu, ali i propustiti ćete šansu da svoju nekretninu po realnoj cijeni ponudite ozbiljnim kupcima. Prodavatelju je teško odrediti početnu cijenu u skladu s trenutnom vrijednosti i kretanjima na tržištu nekretnina.

Savjetujemo Vam da stoga posao prodaje najbolje prepustiti profesionalcu, Agentu za promet nekretninama. Agenti imaju iskustvo i poznaju tržišne trendove i zato je njihova pomoć i savjetovanje u procesu kupnje i prodaje od velike pomoći.

 

NEODRŽAVANA NEKRETNINA

Većina prodavatelja želi svoju nekretninu učinite što privlačnijom, da uveća dobit i proda je brzo. Kupci većinom kupuju nekretninu u dobrom stanju, odnosno da  joj nije potrebno nikakvo dodatno ulaganje. Ukoliko nekretnina ima nedostataka, ili potrebe za popravcima (parketi, prozori, sanitarije, rolete, vrata..) kupci će sve troškove uračunati i ponuditi u skladu s time manju cijenu.

U slučaju neodržavanja stana riskirate da prodaja bude spora ili čak i nemoguća, time niste uštedjeli. Ako želite podići vrijednost nekretnine uredite je i obavite sve potrebne popravke.

 

VANJSKI IZGLED

Prvi dojam je najvažniji; kako kod osoba tako i kod nekretnina. Većina kupaca će nekretninu prvo pogledati izvana, odnosno iz automobila ili sa ceste. Ako želite dobar dojam (kod kuća), pokosite travu, obojite ogradu, očistite okoliš, popravite vidljive nedostatke na njoj.

Vaša kuća ne samo da mora imati dobru cijenu, ona mora biti privlačna potencijalnim kupcima da bi je prodali brzo i solidno.

 

SKRIVANJE NEGATIVNIH KARAKTERISTIKA NEKRETNINE

Prodavači koji žele prodati svoj dom u što bržem vremenskom razdoblju često su u iskušenju da pokušaju sakriti eventualne probleme s nekretninom od potencijalnih kupaca. No, nikada ne možete prevariti nekoga da kupi vaš dom, stoga ne skrivajte negativnosti.

Bez obzira na marketing i fotografije, kupci moraju doći pogledati Vaš dom i odmah će vidjeti da lokacija i nije idealna jer se isti nalazi odmah uz prugu, cestu, ili mu pogled nije očekivan.

Kupci se oslanjaju na iskrenost prodavača. Naravno da nećete nabrojati sve negativne karakteristike vašeg doma, no nemojte izvrtati i skrivati najvidljivije mane. Ako pokušate prikriti ozbiljne nedostatke kao što su problemi s krovom, ili plijesan to bi vam se kasnije moglo obiti u glavu.

Unaprijed pregledajte vaš dom i otkrijte sve moguće probleme s kojima bi se potencijalni kupac mogao nositi i informirajte ga. Ako će tijekom razgledavanja kupac sam otkrivati sve ozbiljne probleme mislit će da ste ga htjeli prevariti i više neće biti zainteresiran za kupnju.

Ukoliko kupac naknadno otkrije da ste mu prodali nekretninu s nedostacima, možete završiti i u sporu s njim, a to se ne isplati.

 

NEFLEKSIBILNOST

Fleksibilnost kod dogovora oko cijene, popusta, rokova, uvjeta kupnje je vrlo važna, stoga budite kao prodavatelj fleksibilni. Kupci lakše pristaju na cijenu ako imaju osjećaj da nešto i oni dobivaju, a više od zatraženog, to se odnosi i na namještaj i opremu. Odnosno ako je Vaša kuhinja po mjeri ili ugradni ormar, ponudite mu isto u cijeni kao poklon. Ako imate skupe uređaje, ponudite mu ih po odgovarajućoj cijeni (umanjeno za amortizaciju) ili poklonite garanciju na iste.

Kupnja kreditom ili gotovinom neka kupac odabere shodno svojim mogućnostima. Vama je nebitan način isplate ako ste dogovorili dobru kupoprodajnu cijenu i uvjete.

Isto tako, možete kupcu dati i neke pogodnosti kao plaćanje troškova sklapanja ugovora ili obaviti dodatne popravke po kući u vašem trošku.

 

PRODAJA BEZ AGENCIJE

Kod prodaje ili kupnje auta tražite savjet mehaničara. Stoga kod kupnje ili prodaje nekretnine prepustite posao prodaje profesionalcu, odnosno Agentu za nekretnine.

 

KRUTOST U PREGOVORIMA

Krutost u pregovorima, i nefleksibilnost onemogućava dogovor o cijeni i uvjetima prodaje Vas i kupca. Prepustite Vašem agentu pregovore o uvjetima prodaje, cijeni, rokovima, popustu, i prihvatite njegove savjete.

 

POSAO SE ODUGOVLAČI

Kada kupac daje ponudu to znači da je spreman u odluci da nekretninu kupi. Griješite ako tražite puno vremena za razmišljanje i odugovlačite sa odgovorom. Nemojte propustiti šansu za prodaju, i odmah odgovorite na ponudu kupca. Ili ga zamolite za dan – dva da razmislite (razgovarate s obitelji).

Odgovori